רובנו משתוקקים למתוק אך לצערנו המתוק נחשב "לטעם הלא בריא".
כיצד בכל זאת נוכל לשלב באורח החיים שלנו תזונה בריאה ומאוזנת וגם להינות מהטעם המתוק?
למזלנו קיים ממתק טבעי הגדל על העץ, מתוק כמו דבש, בריא מאוד, ובעל ערכים תזונתיים גבוהים ביותר – התמר!
האם אנו יודעים מה הערך התזונתי של התמר? האם אנחנו מכירים את הזנים השונים של התמר? ומה ההבדל ביניהם? שמענו בוודאי על דבש התמרים- הסילאן, אבל מהו הסילאן באמת? ומה ההבדל בין סילאן טבעי לסילאן שאינו טבעי? זאת ועוד בהמשך הכתבה…
נתחיל מן ההתחלה –
עץ התמר משתייך למשפחת הדקליים והוא חובב אזורים חמים. בארץ תמצאו את מטעי התמרים מבקעת הירדן דרך ים המלח הערבה ועד אילת, כלומר, לאורך הבקע הסורי אפריקאי.
לפרי התמר זנים שונים, והטעם והמרקם שלו משתנים בין זן לזן ואף מאותו הזן. בנוסף לזה, ניתן למצוא את התמר ברמות שונות של הבשלה. כולם מתוקים ולכולם ערך תזונתי גבוה.
נעשה קצת סדר בבלאגן.

נתחיל ב"מלך התמרים" – המג'הול. פירוש שמו בערבית – ה'בלתי ידוע'. זהו תמר גדול, בשרני ומתוק במיוחד.

לאניני הטעם – תמר ה'דקל נור' בעל הארומה המיוחדת.

והזהידי האדמדם
אז מה באמת בריא לנו בתמר?
קודם כל – התמר מכיל כמות גדולה של מגנזיום -50 מ"ג ל100 ולכן תורם לבריאות הלב, כלי הדם העצבים והשרירים. בנוסף מכיל בתוכו התמר גם כמויות גדולות של סידן – 54 מ"ג ב-100 גרם.
יש בו סיבים תזונתיים ובכך הוא תורם לנו לבריאות מערכת העיכול.
התברר גם שהתמר יכול לווסת את המאזן המינרלי בגוף בין אשלגן לנתרן מכיוון שהוא מכיל כמות אשלגן גבוהה לעומת הנתרן. היחס הוא 1:539 לטובת האשלגן! בכך הוא מסיע במניעת מחלות ודלקות בגוף.
מה עוד? התמרים אינם מכילים שומנים ומהווים מקור לאנרגיה זמינה לגוף שמקורה בסוכרים טבעיים. השילוב של הגלוקוז והפרוקטוז עם סיבים תזונתיים הנמצאים בתוכו הופך את התמר לחטיף אנרגיה טבעי ובריא העדיף על חטיפי הבריאות האחרים המכילים בתוכם שומנים וחומרים משמרים (קיראו את האותיות הקטנות על עטיפות החטיפים…).
בנוסף מכיל התמר גם ברזל, אבץ וויטמינים B3,B5 ו- B6.
ועכשיו – לסילאן.
דבש התמרים – "הסילאן" הוא סירופ המופק על ידי בישול התמרים וסחיטתם. מרקמו נוזלי סמיך, ודומה לזה של דבש הדבורים הטרי.
חשוב לדעת להבדיל בין הסילאן הטבעי לסילאן שאינו טבעי: – הסילאן הטבעי מופק מתמרים בלבד בניגוד לסילאן שאינו טבעי המכיל תוספות סוכר וחומרים נוספים.
הסילאן הטבעי מכיל את אותם הערכים התזונתיים שיש בתמרים, הוא עשיר בסיבים תזונתיים – כל אלה אינם נהרסים בבישול כי אינם רגישים לחום. לכן הסילאן בריא, וטוב לעיכול.
מכאן, שהתמר והסילאן יכולים לשמש תחליף טבעוני ובריא לדבש הדבורים וכמובן לסוכר הלבן. ניתן לשלב אותם בכל ארוחה, בסלט הפירות, על הגלידה, בשייקים, בעוגות או בתור ממתק בריא לאמצע היום.
ואיך אפשר בלי כמה מתכונים פשוטים פשוטים לשילוב סילאן בארוחה:
מתכון לממרח טבעי מנצח
1/2 כוס טחינה גולמית איכותית
1/3 סילאן טבעי אורגני
לערבב את החומרים היטב ולשמור בקירור
מתכון לרוטב חרדל – סילאן משובח לסלט
1/4 כוס סילאן
1/4 כוס לימון
1/4 כוס שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי
כף – 2 כפות חרדל דיז'ון עם גרגרים
מלח, פלפל
קורט שום כתוש
לשקשק היטב את כל החומרים וזהו!
מתכון פשוט פשוט לחצילים על האש
חציל ( לקלות על העש או על גחלים עד שכולו רך לחלוטין)
לקלף את החציל או לחצות לחצי ולהגיש כשני חצאים
לפזר מעל טחינה גולמית ולהזליף סילאן על החטינה
מומלץ לפזר נענע קצוצה… בתאבון!!!
פופקורן עם סילאן!
שמים שכבת שמן דקה בתוך סיר
שופכים שכבה אחת של גרעיני פופקורן כך שכל רצפת הסיר תיהיה מכוסה
מחממים על אש בינונית – גבוהה ומכסים במכסה (חשוב מאוד לכסות אחרת פופקורן יעוף לכל עבר :))
מידי כמה דקות להרים את הסיר עם המכסה ולערבב בתנועות סיבוביות (בשביל שהגרעינים לא ידבקו ושכל הגרעינים יתחממו מספיק) זהירות חם!
לאט לאט תתחילו לשמוע את הגריענים קופצים ונפתחים בתוך הסיר
יש להוריד את הסיר מהאש ברגע שצלילי קפיצת הגרעינים מפסיק.
לפתוח את הסיר להוסיף מלח שולחן ולפזר סילאן מעל בכמות הרצוייה….
מומלץ לאכול מול סרט טוב. בתאבון!
אורגני… למה?
אם ברצוננו לשפר את בריאותנו ואת בריאות הסביבה מומלץ על אכילת תמרים אורגניים הגדלים ללא חומרי הדברה ודישון כימיים וסילאן אורגני המופק אך ורק מ – 100% תמרים אורגנים ללא תוספות של סוכרים וחומרים אחרים.
אומרים שזה יקר, אבל…
אמנם המחיר של התמרים והסילאן האורגני יקר יותר אך קיימות לכך מספר סיבות שחשוב שנדע –
ברוב החקלאות האורגנית השימוש בכוח אדם הוא גדול יותר מאשר בחקלאות הקונבנציולנית הפותרת את בעיית כוח האדם ידי שימוש בחומרים כימים להדברת עשבייה.
לעומת זאת בחקלאות האורגנית משאירים באדמה את העשבייה או שמוציאים בכוח הזרוע או על ידי בעלי חיים הרועים בשטחים החקלאים הניזונים מהעשבייה. למשל בקיבוץ נאות סמדר שבערבה הדרומית אחת ממגדלי התמרים האורגניים הגדולים בארץ רועים חמורים במטע התמרים וניזונים מהעשבייה הפראית הגדלה במטע.
בנוסף, הדישון האורגני הינו בעיקר דישון באמצעות קומפוסט, שהוא זבל שעובר תהליך איטי ומוקפד של פירוק של חומרים טבעיים כמו ירקות, גזם עצים, שאריות מזון, וכן זבל של חיות מרעה(צאן ובקר). דישון זה יקר כמובן יותר מדישון כימי אך אינו מזהם את הקרקע ואת מי התהום,ו בכך תורם לאיכות הסביבה.
סיבה נוספת לעלות הגבוהה יותר של התמרים האורגנים אל מול התמרים הלא אורגנים היא התפוקה הנמוכה יותר בגידולים האורגניים היות ולא משתמשים בחומרי הדברה, אשר הורגים את המזיקים (ומשאירים שאריות לא כל כך בריאות לאדם ולסביבה).
אורגני זה לא רק השימוש בחומרים טבעיים אלא תפיסת עולם כללית, המכבדת הן את הסביבה אבל גם את האדם .אופן העבודה במטעים אורגניים בערבה נינוח יותר והיחס לכל העובדים בו הוא של שותפות, (כפי שכל אחד היה רוצה להרגיש במקום עבודתו ).
לגדל ולצרוך אורגני זו השקעה לטווח ארוך הן לבריאות שלנו והן לבריאות של כדור הארץ.
מעבר לגידול תמרים אורגני, במטע של נאות סמדר ניתנת חשיבות גבוהה ליחסים בין האנשים. הצוות העובד במטע מקיים פגישה יומית במהלך יום העבודה בה משתפים, מתבוננים, ומתעניינים בייחד במה שעבר עלינו במהלך היום, ביחסים בצוות או כל אחד עם עצמו. מתעניינים רבות בשאלות מהותיות על החיים, על עצמנו, ועל היחסים בינינו, שאלות כמו: מה מחבר בינינו? או מה מפריד? מה מאפשר לאדם לחוש משמעות בעשייה בחייו? ומה מפריע לנו להיות מאושרים באמת? שאלות כאלו ורבות אחרות נחקרות לעומקן במהלך העבודה ומאפשרות התעוררות של מבט לומד על החיים.
הפגישות היומיות, הארוחות המשותפות, העבודה החקלאית והעניין המשותף יוצרים סביבת עבודה מיוחדת במינה בה מתקיימים השקט העניין והייחד ומאפשרים לימוד מעמיק של היחסים בין אדם לאדם, בין אדם לעולם ובין אדם לעצמו.