מגדל צינון מדברי
כמה מבנים בנאות סמדר נהנים מקירור פאסיבי חוסך אנרגיה של מגדל צינון מדברי. הגדול שבהם, בגובה 38 מ', נמצא בבית האומנויות, ובימות הקיץ אפשר ליהנות מהקרירות שהוא משרה, להציץ לתוכו ולראות את ה"גשם" שנופל מלמעלה.
ואיך זה עובד?
מעל המגדל מתנוסס כונס רוח צבעוני, שאחראי על נשיבת האוויר פנימה. בתחתיתו מרתף גדול ובו בריכת מים, שקולטת את הטיפות וממנה המים עולים חזרה לראש המגדל. המשאבה שמעלה את המים היא צרכנית האנרגיה היחידה במערכת, שמצננת את רוב האולמות במבנה. מערכת תת קרקעית של תעלות יוצאת מהמרתף אל האולמות שבקומה הראשונה, מתחת לחצר, אל פתחי אוורור מעוטרים שיושבים בבתי המלאכה השונים ודרכם יוצא האוויר הקר. תעלות עיליות מובילות מהמגדל דרך הלוטוס אל הקומות העליונות.

עקרונות הבנייה התרמית והצינון הפסיבי לא הומצאו במאה הזאת. עוד בימי קדם, כאשר מקורות האנרגיה המצויים כיום עדיין לא היו זמינים, ידעו עמים שונים שחיו במדבר ובאזורים חמים ויבשים (פרסים, נבטים, אצטקים ועוד) לבנות את בתיהם תוך שימוש נבון בחוקים פיסיקליים אלמנטריים. אופני בנייה עתיקים אלה אפשרו לתושבים ליצור בביתם תנאי חיים נעימים לפני עידן החשמל והדלק.
עקרונות פעולה של מגדל הצינון המדברי:
עיקרון הצינון על ידי אידוי מים
אוויר הבא במגע עם מים מצטנן תוך כדי אידוי חלק מהם. וכך, לחותו גדלה. צינון על ידי אידוי מים יעיל בעיקר במדבר ובשעות היום: כשהחום גבוה והלחות היחסית נמוכה מוריד האידוי את הטמפרטורה במעלות רבות. (היעילות גדלה והולכת ככל שהאוויר חם ויבש יותר, כמו בזמן שרב) מעצם פעולת הצינון מתווספת לחות לאוויר, המשפרת את תנאי האקלים.
עיקרון צניחת האוויר הקר
אוויר קר הוא בעל משקל סגולי גבוה משל אוויר חם, ולכן הוא צונח במגדל יחד עם טיפות המים כלפי מטה וצובר מהירות. מהירות זו מאפשרת לו לעבור במנהרות, להיכנס למבנים ולדחוף כלפי חוץ את האוויר החם המצטבר בהם. אפקט זה מאפשר את צינון המבנים גם כשאין רוח וללא שימוש במפוחים. הכוונת הרוח לתוך המגדל בעזרת כונס רוח חשובה למניעת הפעולה של יניקת אוויר מהמגדל החוצה (אפקט ונטורי).
עיקרון מיתון תנודות הטמפרטורה ואגירת אנרגיה
עיקרון המיתון של תנודות הטמפרטורה על ידי מסה תרמית: המסה היא בעלת יכולת אגירה של אנרגיית החימום או הקירור. אוורור המבנה על ידי רוח לילית הוא משמעותי לגבי הנוחות הטרמית של המשתמשים בשעות היום רק אם מסת הבניין גדולה. קירות עבים (60 ס"מ) שבתוכם לבני בוץ מייצרים בבית האומנויות מסה טרמית משמעותית.