אדם וסביבה
נאות סמדר
נאות סמדר שוכנת באיזור מדברי הרחק ממערכות תעשיתיות ומקורות זיהום אחרים. הכוונה המרכזית של המקום ללמוד את נושא היחסים מחייבת בחינה יסודית של שאלות הנוגעות לשיתוף פעולה של כל אדם עם זולתו. מתוך כוונה זו ניבחנת בתשומת לב רבה גם שאלת היחסים בנינו לבין הסביבה, והיא מקבלת ביטוי מעשי בכמה תחומים:
חקלאות:
כ-500 דונם של חקלאות ביו אורגנית משווים למקום מראה של נאת מדבר נרחבת. גישה חקלאית זו איננה משתמשת בחומרי דישון והדברה קונבנציונליים, ולכן מסייעת בשימור האיזון האקולוגי. המרחב החקלאי הנטוע משופע בסוגים שונים של עצים: נשירים למיניהם, זיתים, כרמים, תמרים, גני ירק, ועצי בוסתן ונוי. חלקות מגוונות אלה קטנות בשטחן ונטועות לסירוגין, ובכך תומכות באיזון האקולוגי של השטח כולו. המרכז לעיבוד פרי "נוקדי המדבר" שבמקום מאפשר שימוש נרחב ומדויק בכל סוגי הפרי הגדלים במטעים, כולל עודפים שאינם ניתנים לשווק.
מיחזור
אתר הקומפוסט שבמקום קולט וממחזר זבל מהדיר ומהרפת השכנה, שאריות מהמטבח, וגזם מקומי. מה שאינו ניתן למיחזור בקומפוסטציה ממוין וחלקו נלקח למיחזור על ידי חברות פרטיות.
הבנייה
בנאות סמדר נעשית בדגש מיוחד על חסכון באנרגיה, וכוללת מגדלי צינון פסיבי, קירות עבים ואלמנטים נוספים של בנייה מדברית התורמים ליכולת לצנן את המבנים בקיץ ולחמם אותם בחורף במינימום אנרגיה.
מים
אין שימוש במים שפירים בנאות סמדר. כל הגידולים מתקיימים על מים מליחים, מים מושבים ומים שוליים. משק המים במרחב הסובב את היישוב מאוזן, לא מתקיימת שאיבת יתר, ומי התהום אינם נמצאים בסכנה של זיהום או המלחה. קשיים בהובלה ואספקה של מים בלחצים תואמים לחקלאות הובילו להקמת מאגר אופרטיבי, שנבנה כמערכת אקולוגית בפני עצמה המשתלבת בנוף המדברי. צמחי מים וגדות שנשתלו סביב המאגר יוצרים בתי גידול לעופות מים ומקום מסתור לחיות בר.
השפכים
כולם מטוהרים על ידי מערכת אגנים ירוקים, ומושבים לגידולים חקלאיים. זוהי מערכת בריכות של צמחי מים מסוגים שונים הגדלים על מצעי חצץ.הרכב החצצים והצמחייה המיוחדים לכל בריכה מאפשרים את טיהור המים ממזהמים למיניהם. היכולת המופלאה של הצמחים לטהר מים ותבונה הנדסית חברו יחד ויצרו מערכת טבעית שאיננה מזהמת, ומפיקה מהביוב מים באיכות טובה להשקיה חקלאית. אתר זה הוא גם נקודה ירוקה נוספת במדבר הצחיח והוא משמש מחסה לבעלי חיים ומוקד משיכה למטיילים וצפרים.
מים שוליים
ממתקן ההתפלה שהוקם בקרבת היישוב משמשים להשקייה בחקלאות. תוצר לוואי של תהליך ההתפלה הוא מי רכז, מים שמליחותם הגבוהה (E.C.8) מחייבת מציאת פתרון לסילוקם (בדרך כלל על ידי בריכות אידוי) ולכן הם מייצרים בעיה אקולוגית קשה. נאות סמדר יזמה בשיתוף עם חברת מקורות והקק"ל פרויקט המנצל מים אלה לגידול צמחים עמידים למליחות. כך הפכה בעיה אקולוגית למקור של ברכה: כרמי זיתים, צמחי נוי ושדות מרעה לדיר העזים המקומי יוצרים רצף ירוק אסתטי ומרענן לצד כביש 40 בואכה נאות סמדר.
אנרגיה
המועצה האזורית חבל אילות בשיתוף עם העיר אילת הציבה לה למטרה להפוך את אזור הערבה הדרומית למרכז בין-לאומי למחקר ופיתוח טכנולוגיות להפקת אנרגיה מתחדשת, ואת האזור לבלתי תלוי מבחינת צריכת האנרגיה, ולנטול דלקים ופליטת פחמן עד שנת 2020. במסגרת זו יזם קיבוץ נאות סמדר הקמת שדה סולארי בשטח מזרחית לישוב בכושר ייצור של 8 מגה וואט הפועל מאז שנת 2014 בהצלחה מרובה.
המרחב
שבו אנו חיים הוא אחד, כל היחידות שבו משולבות ותומכות זו בזו. חקלאות אורגנית מאפשרת שילוב של השטחים החקלאיים במרחב הזה ללא חשש מהרעלה, ולכן ניתן לתכנן ולהקים מארג סביבתי אסתטי המשתרע על מאות דונמים של שטח מדברי. סביבה זו מאפשרת לאדם לחיות קרוב לאדמה, לחי, לצומח, לחילופי העונות ולדינמיקה המיוחדת הקיימת בהתרחשות זו.
סיורים
בדגש מיוחד על נושאים סביבתיים בנאות סמדר (מים מושבים, אגן ירוק) ניתן לקיים
בתאום מראש: 054-9798885